Laboratorní příručka Centrální laboratoře FNB - verze 04, únor 2023


Faktor IX v plazmě (Stago)
Christmas faktor

Kód metody: 1395
Primární vzorek: Krev
Odběr do: Plast, s protisrážlivou úpravou, citrát 1+9
Maximální doba do zpracování: 1 h při 20 °C

Upozornění pro odběr:
Speciální vyšetření, vzorky přijímány kdykoliv (pro výjimečný příjem při pohotovostní službě prosíme cíleně tel. upozornit pracovníky OKHT, že tyto vzorky budou posílány).
Při odběru je nutné zachovat správný poměr krve a antikoagulační přísady (Hct 0,25-0,60: odběr po rysku na zkumavce, akceptována je odchylka 10%). CO NEJDŘÍVE po odběru dopravit vzorek do laboratoře. Vyšetření se provádí ze zamražené plazmy po naplnění vyšetřovacího kitu.
Vliv léků: Kumariny - s výjimkou sledování léčby se doporučuje provést odběry 6 - 8 týdnů po vysazení léčby. Odběr na stanovení hladiny FIX při kumarinech je možný pouze po konzultaci hematologa. Výsledky vyšetření jsou ovlivněny i při léčbě xabany a heparinem. Účinek xabanů lze v případě nezbytnosti vyšetření eliminovat tabletami DOAC STOP.

Referenční rozmezí:
Věk od do Dolní ref. mez Horní ref. mez Jednotka Další údaje
0D 1D 35 75 %
1D 4T 40 110 %
4T 1R 50 125 %
1R 6R 50 110 %
6R 18R 60 150 %
18R 99R+ 50 150 %
Zdroj referenčních mezí:
Česká hematologická společnost ČLS JEP; Doporučená referenční rozmezí pro koagulační stanovení - děti + dospělí
Poznámka:
Interference: Antikoagulancia přítomná v testovaném vzorku mohou způsobit nesprávné stanovení nižších hodnot hladiny faktoru IX ve vzorku. Přítomnost lupus antikoagulans by při vyšetření sety Stago neměla interferovat.

Dostupnost vyšetření a odezva laboratoře:
Dostupnost rutinní: Denně
Odezva rutinní: 1x měsíčně
Dostupnost statimová: Není statimové vyšetření!

Vykazované výkony:
96193

Vyšetření provádí: OKHT - hematologie
Omezení frekvence podle SZV: 6/1 den
Možnost doordinování vyšetření do 1 hodiny od odběru (jen bylo-li odebráno dostatečné množství vzorku) resp. po domluvě lze i později (byly-li zamraženy vzorky pro jiná vyšetření a v dostatečném množství).
V případě akutního požadavku na vyšetření a nemožnosti vyšetřit na OKHT NNB (vyšetřujeme cca 1x za 1-2 měsíce po naplnění setu) odeslat na externí pracoviště, viz Vyhledávač laboratorních metod - Smluvní laboratoř - Faktor IX v plazmě.