Laboratorní příručka Centrální laboratoře FNB - verze 04, únor 2023


Lupus antikoagulans v plazmě

Kód metody: 1391
Primární vzorek: Krev
Odběr do: Plast, s protisrážlivou úpravou, citrát 1+9
Maximální doba do zpracování: 1 h při 20 °C

Upozornění pro odběr:
Speciální vyšetření, vzorky přijímány kdykoliv (pro výjimečný příjem při pohotovostní službě prosíme cíleně tel. upozornit pracovníky OKHT, že tyto vzorky budou posílány).
Při odběru je nutné zachovat správný poměr krve a antikoagulační přísady (Hct 0,25-0,60: odběr po rysku na zkumavce, akceptována je odchylka 10%). Prosíme CO NEJDŘÍVE po odběru dopravit vzorek do laboratoře.
POZOR!!! V případě nezbytnosti vyšetření při léčbě LMWH (např. fraxiparin, clexan apod.) je třeba odebírat PŘED aplikací další dávky tedy V MINIMU ÚČINKU a ordinovat i stanovení hladiny LMWH (anti-Xa LMWH).
Vliv léků: výsledek je ovlivněn kumariny, xabany (DOAC) a heparinem.
Účinek xabanů (obecně DOAC) lze v případě nezbytnosti vyšetření eliminovat tabletami DOAC STOP.

Poznámka:
Vyšetření se provádí ze zamražené plazmy (po dvojí centrifugaci s cílem dosáhnout bezdestičkové plazmy). Jde o soubor mnoha metod, jako výsledek lékař dostává slovní hodnocení. Pro kompletnost vyšetření se před zamrazením vyšetřuje APTT (i nebylo-li ordinováno) a případně i další metody, pokud nebyly vyšetřeny během posledního měsíce (PT, TT, Fbg,...) nebo pokud je pacient na nějaké AK léčbě (LMWH) .
Vzorky warfarinizovaných pacientů při nemožnosti vysadit léčbu se dle hodnoty INR vyšetřují z ředěné nebo neředěné plazmy a pro uzavření diagnózy je třeba testy zopakovat po ukončení této terapie.
U pacientů na léčbě některým z LMWH je třeba odebírat v minimu účinku tedy před aplikací další dávky a ordinovat i stanovení hladiny LMWH z tohoto odběru.
---
Interference vyšetření LA:

Testy dRVVT Screen a dRVVT Confirm (sety firmy Stago) - nedoporučuje se vyšetřoval LA u pacientů na heparinu (UFH ani LMWH); použitá metoda dRVVT není citlivá na nefrakcionovaný heparin až do hladiny 0,8 IU/ml.

Test PTT-LA (Stago) - kongenitální deficity koagulačních faktorů, přítomnost cirkulujících antikoagulancií, jaterní choroby, léčba antagonisty vitamínu K či heparinem, léčba inhibitory trombinu (např. hirudinem, argatrobanem...), DIC.

Test STACLOT (Stago) není citlivý k heparinu v koncentracích nižších než 1 IU/ml plazmy. V přítomnosti protilátek proti koagulačním faktorům je výsledek běžně negativní. Vzhledem k jejich heterogenitě však mohou některé z těchto protilátek s vyšetřením interferovat. Je-li podezření na tyto protilátky, doporučuje se provést speciální test prokazující jejich přítomnost. Inhibitory trombinu (např. hirudin, argatroban atd.) přítomné ve vyšetřovaném vzorku mohou s testem interferovat a dávat falešně pozitivní výsledky.

Dostupnost vyšetření a odezva laboratoře:
Dostupnost rutinní: Denně
Odezva rutinní: Do tří týdnů
Dostupnost statimová: Není statimové vyšetření!


Vyšetření provádí: OKHT - hematologie
Omezení frekvence podle SZV: 6/1 čtvrtletí
Možnost doordinování vyšetření do 1 hodiny od odběru (jen bylo-li odebráno dostatečné množství vzorků) resp. po domluvě lze i později (byly-li zamraženy vzorky pro jiná vyšetření a v dostatečném množství).