Laboratorní příručka Centrální laboratoře FNB - verze 04, únor 2023


APC rezistence v plazmě - STAGO

Kód metody: 1399
Primární vzorek: Krev
Odběr do: Plast, s protisrážlivou úpravou, citrát 1+9
Maximální doba do zpracování: 1 h při 20 °C

Upozornění pro odběr:
Speciální vyšetření, vzorky přijímány kdykoliv (pro výjimečný příjem při pohotovostní službě prosíme cíleně tel. upozornit pracovníky OKHT, že tyto vzorky budou posílány).
Při odběru je nutné zachovat správný poměr krve a antikoagulační přísady (Hct 0,25-0,60: odběr po rysku na zkumavce, akceptována je odchylka 10%). CO NEJDŘÍVE po odběru dopravit vzorek do laboratoře. Vyšetření se provádí ze zamražené plazmy po naplnění vyšetřovacího kitu.
POZOR!!! V případě nezbytnosti vyšetření při léčbě LMWH (např. fraxiparin, clexan apod.) je třeba odebírat PŘED aplikací další dávky tedy V MINIMU ÚČINKU a ordinovat i stanovení hladiny LMWH (anti-Xa LMWH).


REFERENČNÍ MEZE: Čas srážení je rovný 120 sekundám nebo větší: APC-R negativní. Čas srážení pod 120 sekund: APC-R pozitivní.
Platí pro věk nad 18 let.
Zdroj referenčních mezí: Příbalový leták reagencie a Česká hematologická společnost ČLS JEP; Doporučená referenční rozmezí pro koagulační stanovení - děti + dospělí.
Poznámka:
Test se využívá k diagnostice trombofilních stavů, především k zachycení Leidenské mutace (více než 90% případů APC-R).
Interference:
1. Nízká hladina (< 50%) faktoru V v plazmě může způsobit falešné negativní výsledky (srážlivost větší nebo rovna 120 sekund). Ale pozitivní výsledek (výsledek < 120 sekund) je stále platný, i za přítomnosti faktoru V pod 50%.
2. Test není citlivý na heparin (nefrakcionované a nízkomolekulární hepariny) až do 1 IU/ml.
U pacientů na léčbě některým z LMWH je třeba odebírat v minimu účinku tedy před aplikací další dávky a ordinovat i stanovení hladiny LMWH z tohoto odběru.
3. Inhibitory trombinu (např. hirudin, argatroban) přítomné v testovaném vzorku mohou způsobit falešný negativní výsledek pro daný vzorek.
4. Přítomnost aprotininu v testované plazmě může způsobit falešný pozitivní výsledek.
APC rezistence (Stago)

Dostupnost vyšetření a odezva laboratoře:
Dostupnost rutinní: Denně
Odezva rutinní: 1x měsíčně
Dostupnost statimová: Není statimové vyšetření!

Vykazované výkony:
96215

Vyšetření provádí: OKHT - hematologie
Omezení frekvence podle SZV: 3/1 čtvrtletí
Možnost doordinování vyšetření do 1 hodiny od odběru (jen bylo-li odebráno dostatečné množství vzorků) resp. po domluvě lze i později (byly-li zamraženy vzorky pro jiná vyšetření a v dostatečném množství).
Vyšetření se provádí cca 1x za 1-2 měsíce po naplnění vyšetřovacího kitu.