Laboratorní příručka Centrální laboratoře FNB - verze 04, květen 2024


Fibrinové monomery
SFMC, FM

Kód metody: 1384
Primární vzorek: Krev
Odběr do: Sklo, plast s protisr. úpravou - citrát sodný 1+9
Maximální doba do zpracování: 1 h při 20 °C

Upozornění pro odběr:
Při odběru je nutné zachovat správný poměr krve a antikoagulační přísady (Hct 0,25-0,60: odběr po rysku na zkumavce, akceptována je odchylka 10%). Co nejdříve po odběru dopravit vzorek do laboratoře.

Poznámka:
Jde o stanovení množství monomerů fibrinu (FM) včetně monomerů fibrinu přítomných v rozpustných komplexech (SFMC) v plazmě. Test slouží především jako pomocná metoda při diagnostice diseminované intravaskulární koagulace (DIC) za použití imunoturbidimetrické metody.

Proteolytické působení trombinu na N-terminální doménu fibrinogenových řetězců alfa a beta přeměňuje fibrinogen na monomer fibrinu a uvolňuje dva fibrinopeptidy A a B. V závislosti na vytvořeném množství a podmínkách prostředí se mohou monomery fibrinu vázat na fibrinogen a různé produkty degradace fibrinogenu/fibrinu, což vede k tvorbě rozpustných komplexů. Tyto komplexy, nazývané obvykle rozpustný fibrin, jsou pozorovány u pretrombotických stavů, Např. u DIC jsou obvykle pozorovány vysoké hladiny monomerů fibrinu v plazmě.

Na vyžádání je na OKHT (VŠ) k dispozici text Markery související s Fibrinem (česky, anglicky) - ad vyšetření FM (SFMC), FDP a DD stanovované v naší laboratoři s vhodnými indikacemi, kdy kterou metodu stanovit.

Negativní nález: 0,1-6 mg/L (nad 18 roků)
Zdroj referenčních mezí: Česká hematologická společnost ČLS JEP; Doporučená referenční rozmezí pro koagulační stanovení - děti + dospělí

Interference:
Přítomnost protilátek proti myším antigenům může vést k nadhodnocení hladiny FM.
Chylozita, zákal: koncentrace FM u zvláště zakalených plazem může být podhodnocena.
Přítomnost revmatoidního faktoru (RF) by neměla ovlivnit výsledky stanovení - ovlivnění však nelze vyloučit; proto u nevysvětlitelných hladin FM je vhodné stanovit RF.
Hemoglobin, bilirubin, UFH a LMWH nemají vliv až do koncentrací 5 g/L u hemoglobinu, 200 mg/L u bilirubinu, 1 IU/mL u heparinů nefrakcionovaných a 2 anti-Xa IU/mL u heparinů nízkomolekulárních.
Fibrinové monomery

Dostupnost vyšetření a odezva laboratoře:
Dostupnost rutinní: Pondělí až pátek
Odezva rutinní: V den doručení (odpoledne)
Dostupnost statimová: Statimové vyšetření
Odezva statimová: Do 2 hodin od doručení materiálu

Omezení frekvence podle SZV: 4/1 den, 4/1 den STATIM
Možnost dovyšetření do 4 hodin od odběru.

Vykazované výkony:
96235

Vyšetření provádí: OKHT - hematologie